Kedili Mutfaklar

Pazar, Eylül 05, 2010

Somon ızgaratava


Keyifli bir somon yemeye talibim meselâ. Ciddi bir lezzet patlamasına uğratmak istiyorum somonu. Başlıyorum ve de, ilk etap kafayı mutfak penceresinden dışarı uzatmak. Adaçayı, biberiye ve güzelim kekik saksılarım orada bulunuyorlar ya. Tazecik, dallarından koparıp kullanıyorum hemen ya.

Burada çoğunuzun yüzü uzuyor, biliyorum. Neymiş? Başlamışım yine kimsenin evinde olmayanlardan bahsetmeyeymiş... Sanki şunu Kaz Dağı'ndan, bunu da Munzur Dağları'ndan toplayıp geldim diyormuşum gibi. Hepi topu üç beş saksıcık bunlar, yaptığım her yemeğe biraz dağdan biraz bağdan kokusu ve lezzetini katanlar. Darısı iki gıdımlık ot ekmeye yetecek nohut kadar birer balkonu olan herkesin başına.


İkinci aşamada başımı dondurucudan içeri sokuyorum. Küçük bir poşette kadayıfım bulunur her zaman. Tatlısını yapışlarımda artırırım, dondurucuda bekler öylece. Adına kızarmalık derim. Hele de bir avuç koyulsun bir kase içine.

Dolabın sebze gözünden limon ve havuç çıkardım. Havuçla somon rengi rengine, limonla somon dengi dengine...; balıkla limonu ayrı koyamayanlardanım, bu da böyle biline. Hazır açıkken kapısı bir de yumurta çıksın dışarı, kapansın dolap.

Sarmısak dişleri, baharatlı tuz, sızma da dursun yakınımda bir yerde.


Kasedeki kadayıfı çıtırdatın azıcık parmak uçlarıyla, sarmısakları ezin içine, otları incecikten doğrayın. Havucu ve limonun kabuğunu incecik tırtıllar çıkaran aletle keserek, yoksa o alet rendeleyerek katın. Yumurtayı kırdık, tuzunu biberini hallettik, herşeyi iyice karıştırdık.

Somon dilimi kalıncaydı, birerbuçuk parmak kalınlığında üç dilime ayırdım. Az önce karıştırdığım harca buladım hepsini, köfte yapar gibi de patpatladım avuç içinde azıcık. Halbuki, yumurtayı ayrı çırparak batırsaydım somonları önceden, diğer malzemeye de sonradan..., daha kolay olacaktı kadayıflı malzemenin yapışması.
Tavayı incecikten sızma ile parlatalım. Küçük ocağın büyük alevinde ızgaratava edelim somonları. Yanısıra dolapta kalmış bir boynubükük kırmızı çarliston da hallolsun.
Olana bakalım artık.
Yanına da buuuuz gibi bir teneke Beck's açalım.
Bu kadar olur yani.

4 Comments:

  • ohhh,afiyet olsun.
    buraya gedi miss kokusu.

    By Blogger tülin, at 5 Eylül 2010 17:02  

  • Ya Oya Yaaaa! :)

    Afiyet şeker olsun...

    By Blogger Çiğdem, at 5 Eylül 2010 17:29  

  • Tez vakitte bu tarif uygulanacak, harfiyen, yumurtaya önceden batırma kısmı dahil, becks yerine de efes. (ucuz:)

    By Anonymous Adsız, at 5 Eylül 2010 23:38  

  • Teşekkür ederim Tülin'ciğim...
    ----------
    Yaaaaaa, olmuştur (mu) canım Çiğdem?
    ----------
    Sana sempatik bir isim takmaya ne dersin? Ha, hadi ben Gazi diyeyim sana, a kapalı okunacak ;)

    By Blogger Oya Kayacan, at 6 Eylül 2010 09:23  

Yorum Gönder

<< Home