Kedili Mutfaklar

Cumartesi, Ağustos 14, 2010

Casablanca-Samandıra-Salacak kolisi


Safran, ilk kullanımı Budist rahiplerin giysilerini boyamak olsa da, günümüzde yemeklere lezzet ve renk katan en pahalı baharat olarak biliniyor. İyi safran bulsam diye ağlaştığım günlerde tam da, "Allah'tan başka şey isteseydim," diyecek halim yoktu tabii. Casablanca'dan geldi, anayurdu Fas~Magrip'ten yani.

Şimdi sırada bu içinde bir gram safran olan minik mücevher tüpüne gözüm gibi bakmak, dolayısıyla iki yıl dayanma süresini sonuna kadar kullanabileceğim derin dondurucuda tutmak var. Koklayarak kullanılır bu namussuz. Risotto, bouillabaisse, paella ve de tabii bizim zerde gibi gerçekten yakışacağı yerlerde olması iktiza eder! Balkabaklı pilavı da buyrun benden olsun.



Bir gramlık çok değerli safran tüpümün yanında gelen kilolarca bahçe domateslerim de günlerdir salatalarıma yemeklerime artı değer katıyor, tatlandırıyor. Mine'sinin domatesleri deyince gözlerim parlıyor, böyle bahçelerin domateslerine bayılıyorum, domatese bunca emek verenlere acayip saygı duyuyorum.



Mine'nin yukarıdaki linkine gidince bu bebeler hakkında detay bilgilere ulaşıyorsunuz zaten.
Ben de desem ki;
bağı bahçesi olan..., /
minicik de olsa bir bahçesi olan..., /
bahçesi bile olmayıp evinde kuçusu olsun isteyen..., /
evinde pahalı cins kuçusu olup da ona hayatın sillesini yemiş bir dost kazandırmak isteyen...

Orda kimse vaar mııııı?

2 Comments:

  • Merhaba Oya Hanim,
    Bahcede kendiliginden bitip,cok kisa surede devasa buyukluge ulasan murver agaclarina bakip,cicekleri gecipte meyvaya durmasalar,toplayip kucak kucak getirmek gelmisti icimden. Hemde Belcika'dan.Yazilarinizi gecmise donup okuyorum. Masallah,hem kalemde hem mutfakta dokturuyorsunuz!
    Safranli yazinizi okuyunca da,birkac ay once arkadasimin Iran'dan getirdigi,benim dolabin kosesinde unuttugum safran geldi aklima. hemen arayip buldum.Degerini,kalitesini bilemem,2 gramcik.Son kullanma tarihi Aralik 2011.Yarin Turkiye'ye geliyorum. 3-5 gunum Istanbul'da gececek.Ben Istanbul'un Avrupa Yakasindanim.Sicaklar izin verirse cok sevdigim Kadikoy carsisi ve Salacak'la da hasret giderecegim.Her ne kadar yazilarinizdan dolayi,neredeyse sizi bir yakinim gibi gorsem de,siz beni hic bilmediginiz icin,sizi rahatsiz etme riskini goze alamam.Ufak safran paketini posta kutunuzdan iceri atabilirim veya Kadikoy - Uskudar carsilarindaki tanidiginiz bir esnafa birakabilirim eger arzu ederseniz. Cancan'a selamlar.
    Nuray Coban

    By Anonymous Adsız, at 14 Ağustos 2010 16:51  

  • Nuray'cığım çok teşekkür ederim bu ince düşüncenden dolayı. İran, Hindistan ve İspanya ile birlikte şimdinin en kaliteli safran üreticilerinden. Elindekinin kıymetini bil, güzel yemeklerde kullan bana kalırsa. İstanbul'da olacağın günlerde posta kutumda (kayacanoya @ gmail.com) senden bir not bulursam eğer telefonlaşırız. Cancan'dan ve benden sevgilerle...

    By Blogger Oya Kayacan, at 14 Ağustos 2010 18:33  

Yorum Gönder

<< Home