Kedili Mutfaklar

Cumartesi, Nisan 30, 2011

Çirişli taze patates

 
Çiriş ve ben tanışmıyorduk.  İsmen sadece, o da o beni bilir miydi bilmem.  Yine bir Çarşamba, Kuzguncuk'ta kısmet oldu; görür görmez sevdim taze soğan benzeri duruşunu. 
   

Neyle ne yapacağımı, tadını tuzunu bilmeden kapıp getirdim eve yarım kilosunu.  Yolda anlaşmışlar da haberim yok taze patates, taze sarmısak ve taze soğan üçlüsüyle; dört taze bir filede.
   


Bana sorarsanız mevsimin özelliği her şeyin başına bir 'taze' eklenmesi.  Hattâ öyle alışır ki ağzım taze demeye, bakkaldan taze çekirdek istemeye kadar gider. 
 
Taze sarmısak da, yumruya dönüşmüş ama henüz diş bağlamamış haliyle, her ilkbahar vaktinde ağzımın en birinci gelen lezzetidir.  Sapından gövdesine bir iki yaprak soyduktan sonra, taze soğan gibi inceli kalınlı kıyarak her yemeğe katmak boynumun borcudur sanki.   
 



Sızmada kavurdum iri iri doğranmış patatesleri.  Soğan ve sarmısak da kattım kavrulma sırasında.  Baharatlı deniz tuzumu ekledim.  Limon sıktım.  Bastım çirişleri de tencereye, hepsinin tepesine.  Sıcak su ilavesiyle piştiler, dişime göre yumuşayıncaya kadar. 

Patates helmeledi suyunu.

----------

Cancan sessizce kapı eşiğine oturmuş beni gözlüyordu.    

14 Comments:

  • belki de yarın taksim meydanında olur oya. ha ne dersin

    By Blogger Handan, at 30 Nisan 2011 17:39  

  • 1977'den beri... ):

    By Blogger Oya Kayacan, at 30 Nisan 2011 18:03  

  • orada olacağım, disk otobüsüyle gece yola çıkıyorum, belki karşılaşırız

    By Blogger Handan, at 30 Nisan 2011 20:31  

  • 77'den beri/sonra yokum demek istemiştim; 77''yi bilenlere...
    Gazan mübarek olsun bu arada ;)
    Çirişli taze patates de güzeldi!

    By Blogger Oya Kayacan, at 30 Nisan 2011 20:47  

  • evet, ben o gülücük olarak gördüm önce, ve 77 den beri mitinge giderim anlamını çıkardım tabii, sonra dikkat ettim :( böyleymiş. 77 yi okuduklarımdan biliyorum:(


    eline sağlık oya hanımcım,

    By Blogger Handan, at 30 Nisan 2011 21:30  

  • Var mı ot ve taze sarımsak mevsimi gibisi, tansiyonum düşüp baygınlık geçirene kadar yiyiyorum bu mevsimde taze sarımsağı. Bağda bahçede dolaşırken de gözüm hep yerlerde keçi gibi, yiyeceğim ot çıkar mı acep diye bakınıyorum, radike, şevket_i bostan, ebegümeci, turp otu gördüm mü saldırıyorum elimde bıçakla.

    By Anonymous Aybige-Kedi Defteri, at 30 Nisan 2011 23:10  

  • Eline sağlık.Çok güzel görünüyor. Tazelikleri lezzetlerini de arttırıyordur.Ben de tanımıyorum bu otu, bulabilirmiyim bilmeme tadı neye benziyor Oya?

    By Blogger Defne Soysal, at 1 Mayıs 2011 13:01  

  • Aybige'ciğim, artık dolaşacak bağ bahçe bulamasam da pazarcılar sağolsunlar, memleketin dört bir yanını yolup getiriyorlar önüme. İdare ediyorum ben de. Bir zamanlar ben de kırda bayırda otlayarak gezerdim. Keyfi bambaşka tabii, ne mutlu sana.
    ----------
    Sevgili Defne, kökleri yumru, zambak sülalesinden gelen bir bitki. Bana taze soğan/pırasa arası bir lezzet verdi. Patatesle birlikte kullanmam iyi oldu diye düşündüm hatta. Tijen'in Bir Ot Masalı'nda da kavurması ve erik pestilli nohutlu tarifleri var. Çok otçu olduğumdan olabilir ama bence çok lezzetli.

    By Blogger Oya Kayacan, at 1 Mayıs 2011 13:49  

  • bugün karşılaştım blogunuzla. pek sevindim. yataktan çıkmayı tercih etmeyen,sızlanan vücuduma rağmen.

    nasıl yaşsız ve hiç yaş almayacak bir dil. hayal gücünün yemeğe soslara akıverivermesi..

    tadı var yazdıklarınızın sanki. haşlamaya kıyamadığınız sebzelere benzeyen.

    imrenmemek elde değil.

    By Blogger jul., at 1 Mayıs 2011 18:45  

  • Hem hoşgeldin, teşekkür ederim; hem de geçmiş olsun Jul.(:

    By Blogger Oya Kayacan, at 1 Mayıs 2011 19:51  

  • Cancan her yerde olacak sanırım,kaydı ilk koyduğunuzda da, bugünde yazıp yazıp sildim bir şeyler.

    En iyisi otlardan söz etmek galiba. Biz de 19 Mayıs'ı fırsat bilip atacağız annemle kendimizi köye. Onun bildiği otları toplayacağız, eğitim bir çeşit. Umarım kartlaşmaz, azalmazlar o güne dek.

    By Blogger Narince, at 3 Mayıs 2011 13:15  

  • Ummadığım kadar boşluk ve hüzün var evde.......................
    Ne güzel, bakalım annenin otları ile neler pişecek mutfağında. Bekliyorum.

    By Blogger Oya Kayacan, at 3 Mayıs 2011 14:35  

  • Selma teyzeciğin 90. yaşgünü kutlu olsun. Ve de tazelikler daim olsun hayatımızda Oya hatun. Taze patatesi nasıl özledim. Gelmiştirler Antalya pazarlarına. Bir adamım var, patates yetiştirir, şöyle fındıkla ceviz arası boyda olanlarını seçerim. Nasıl da lezzetli olurlar ama... Haşlayıp kabuklarını soyup sonra zeytinyağı, tuz, sarımsak ve kavrulmuş susamla...

    By Blogger Tijen, at 4 Mayıs 2011 21:37  

  • Anacığım adına teşekkür ederim sevgili Tizo.
    Taze patates tarifini aklıma yazsam da, önce üreticisini bulmak söz konusu ;) Dökmezler o mini minnacıkları bizim buralarda tezgahlara. Hadi oldu da buldum diyelim, girdiler fındık fındık benim mutfağa, kabuklarını soymam vallahi. Belki susamı kavurduğum yağda da döndürürüm şöyle bir. Hıı?

    By Blogger Oya Kayacan, at 5 Mayıs 2011 12:49  

Yorum Gönder

<< Home