Kedili Mutfaklar

Pazar, Ekim 16, 2011

Kereviz dersem çık...




Bahçeye inmişken üç elma koparıp çıktım yukarı.  Ağacımız bu yıl çok elma vermedi, dallarını eğemedi.  Benden biliyor ev halkı.  Ağaçları budatmıyorum, canları acır diye üzülüyorum ya.  Bahçe küçük olduğundan, dallanıp budaklandıkça birbirlerinin vereceği meyveye müdahale ediyorlarmış ağaçlar... 

Dut neredeyse beş kat çıktı bu sene, üçü kaçak.  Cevizi sorun bakalım, hakeza, üstelik sarıldı da duta.  Elma ile portakal bodur, onların gölgesinde kaldı anlayacağınız.  Kiraz da yiyemedik bu yaz.   Neyse seneye artık, aldırırız biraz tepelerinden. Traş, crew cut.




Bugün kereviz pişecekti, koymuştum aklıma.  Bir koca kafa kereviz aldıydım.  O zaten mutfakta duruyorken henüz yalnız başına, elmaları da bırakıverdim yanıbaşına. Patates, havuç ve soğan  bizim zeytinyağlı kereviz yemeklerimize girer mutlaka.  Zencefil de koysam bu sefer, arkadaş olur mu olur güzelce elmalara.


Elmalar dörde bölündü. Orta boy havuçlar üçe.  Koca kafalar patates ve kereviz, irişer irişer doğrandı.  Kerevizin yapraklı saplarını da koydum.

Süs biberinin acısını üç beş kuru kayısı alır diye düşündüm, kayısıları dilimledim.  Zencefil kalın bir liralar ebadında, beş altı dilim.  Bir limon sıktım, onun ekşisini de iki tutam şekerle dengeledim. Tuzu, sızması, taze kekiği...  Suyu iki parmak kadar, havuz gibi değil. 

Hayret edeceksiniz ama sarmısak yok.  Neden yok?  Boş durmayacak zencefille boy ölçüşecek şimdi, sıkıntı yaratacak ortamda, ondan yok.




Buruşturulup ıslatılmış fırın kağıdıyla sıkıca örtüyoruz tenceremizdeki malzemeyi. Sıkılmış limonun kabuğunu da bıraktık tepesine.  Rayiha meselesi, o şimdi buharla birlikte koyverir bütün esansını, yemeğe katkısı muhteşem olur.

Bazı mutfak tabirlerim vardır, 'kestane gibi' derim, 'akide gibi, lokum gibi' derim.  Öyle bir tabir de bu yemeğe bulmalı.  Hakkıdır. 



Her yıl olanın aynısı yine olabilir.

Ben yine bütün kış kereviz de kereviz diye tutturabilirim. 

Kereviz dersem çık...


8 Comments:

  • Pazarda kerevizler görülsün denemeyen ne olsun:)) Yakında maydanoz gibi taze taze yapraklılar salınır tezgahlarda, kereviz salatasına doyarız.
    Afiyet olsun, Antalya'dan sevgiler olsun...

    Not: Doğrulama kelimesi olarak "gutdr" çıktı, bu ilahi bir uyarı mıdır ki:))))

    By Blogger Leylak Dalı, at 16 Ekim 2011 11:46  

  • Harika! Ben de yarına mandalinli-evde portakal yok-kereviz yapacağım ama daha önce bu akşama kerevizli havuçlu soğanlı balık pişireceğim caserolde. Paylaşalım afiyetle yiyelim birlikte :) Sevgiler,iyi pazarlar !

    By Blogger Nilgün Torunoğlu, at 16 Ekim 2011 12:14  

  • Kereviz diyince; gözüm döner; hiç durmam çıkarım ben de... :)) Sabah, öğle, akşam hiç fark etmez üstelik, pek severim... Elma süper bir fikir, illâki deneyeceğim bu usulünü de, ama zencefili hiç denemedimdi.. Sen cesaret et diyosan, ederim ama Annoyam, bakalım nice olacak... ;))
    Ağaç budama konusunda da senle aynıymış hissiyatımız yine, sevindim ve gülümsedim, herkes anlamayıp, dalga geçer zira benimle, bunu dile getirdiğimde.. :)) Seviyorum seni.. :)

    By Blogger dgül, at 16 Ekim 2011 12:33  

  • Nasıl yani, kerevizler Antalya'ya gelmedi mi?
    Şimdi sen diyorsun ki, bir gün birisi çıkıp, "I'm the gut doctor, celery is good for your health," diyecek ;))))
    ----------
    Hemen hemen aklımdan geçeni dile getirdin Colette. Fırında palamut, bol soğanlı, kereviz sapları ve beyaz şarap ilavesiyle... Yarın belki...
    Size de afiyet şeker olsun :)
    ----------
    Benimki kadar olmasa da güzel olur umarım Demet'çiğim :))

    By Blogger Oya Kayacan, at 16 Ekim 2011 15:40  

  • Oyaaaa,

    Özlemişim. Eski Pırtık ben. Şimdi oglakkizlari. Beklerim. Bi de öperim. Kedilere selam yola devammm.

    Zıpçıktı anne Çiğdem

    By Blogger Oglak Kizlari, at 16 Ekim 2011 16:06  

  • Ruha damaga akla sagliga daha nelereee neleree hitap eden bir yemek olmus.
    Kerevizi cig bile yerimmm

    By Blogger lezzet sefasi, at 16 Ekim 2011 23:03  

  • Merhaba Çiğdem, baktım senin oralara... Allah bağışlasın, güle güle büyüsün kızın. Pırtık adın güzeldi :)) Görüşürüz, öpüyorum...
    ----------
    Çiğ kereviz çok güzeldir zaten. Hele elmalı cevizli salatası. Rende yapacaksın Sefa'cığım, az mayonez, yoğurt, dereotu ve limonla...

    By Blogger Oya Kayacan, at 17 Ekim 2011 09:55  

  • Çok farklılar ve fotograflar süper görünüyor.

    By Blogger Unknown, at 6 Aralık 2011 12:18  

Yorum Gönder

<< Home