Kedili Mutfaklar

Perşembe, Ekim 13, 2011

Yoğurt terbiyeli yaprak çorbası yanında peynirli pide




Dün akşam oluyordu.  Karnım aç ama gözüm toktu.  Bir kap koyacaktım önüme, yetecekti doymama.  Yapraklı bir şey yapsaydım da sarma gibi kokacak olsaydı. Ah öyle miydi de böyle miydi? 

Tokat'ın yaprakları dondurucuya istiflenmiş dururlar ya...  Bir tutamı açığa alındı, yıkandı, sıkıldı. O esnada anlaşıldı ki yapılacak olan yoğurtlu yaprak çorbası olacak.    



Sarmısak başı ayıklandı, diş diş edildi. Soğan bir baş.  Onları bıçakla küçük parçalara böldüm, bıztlayıp etmedim; nasılsa uzun uzun pişecek yumuşayarak eriyecekler.  Sızmada çevrildiler önce iyice sarartıp soldurana kadar. 

Bu arada yapraklar rulo haline getirilip doğrandı şerit şerit ve daha daha da doğrandı.  İnatçıdır yaprak, salamura halindeki bütün zerafetine ve çabuk hırpalanırlığına rağmen, piştikçe direnci artar sanki.  İyice ufalansın istedim, çiğnerken ağızda büyümesin.
 


Derken Arborio pirinci geldi meydane. Hem nişastasını salışına bayıldığımdan hem de özlenmesine hayran olduğumdan pirinci yumuşatarak kullanacağım zaman seçimim Arborio. Bir iki avuç da pirinç, yapacağınız miktara göre, yaprakla birlikte atılacak tencereye.

Sıcak su aşama aşama ekleniyor, risotto usulü. Ben çorbayı da içmeyip yemeyi sevdiğim için, neredeyse risotto kıvamına yakındı aldığı son durum.




Şimdi de terbiyesi verilecek. Yumurtası bol olsun diye iki yumurta kırıyorum 250 gram yoğurt içine.  Taze nanenin de istediğim sarma tadına katkısı olacak, koyuyorum o zaman.  Tuz biber ayarı yapılıyor.



Hamur işlerini anlatamam malum.  Haddime düşmemiş.  Herkes miligramdı santilitreydi falan hesabıyla yaparken, "Ben sallama yapıyorum oluyor," diyemiyorum.  Zaten neyi nasıl yaptığımı da bilmiyor bilemiyorum.


 

Pide yaptım, kokusu, lezzeti ve gevrekliğiyle uçurdu tadanları.  Bir daha yap desinler, tutturamam; başka şey olur.  Bu sefer yaptığım kadarıyla anlatırsam eğer...; Tahsildaroğlu keçi beyazı maydanozlu, domates bııızztı, ılık süt, Söke'nin köy ekmeği karışımı..., yoğuruyorsun.

----------

Bu pideyle o çorba birlikte çok iyi vakit geçirdiler.

Keyifli keyifli birbirlerini yediler.

Yoğurt terbiyeli yaprak çorbası ile peynirli pide, akşam akşam töööbe töbe...

11 Comments:

  • ellerinize sağlık :)

    By Blogger DATLIM, at 13 Ekim 2011 14:16  

  • canim yaprak sarma cektigin de usenecek olursam bu tarif, kulagima kupe olsun

    By Blogger lezzet sefasi, at 13 Ekim 2011 16:11  

  • Bu çorbayı ilk kez gördüm,sen yaparsın da güzel olmaz mı ? Afiyetler olsun !

    By Blogger Nilgün Torunoğlu, at 13 Ekim 2011 18:41  

  • Mersi Datlım ;)
    ----------
    Sefa'cığım, ben de bir üşendiğimde kıymalı falan yapmıştım yaprağı içine parça parça atarak. O biraz çamur gibi olduydu deyim yerindeyse! Bu risottomsu çorba pek lezzetli doğrusu.
    ----------
    Ben de ilk kez gördüm Colette:))

    By Blogger Oya Kayacan, at 13 Ekim 2011 19:08  

  • bugun sizi andim maydanoz sapli yumurtami yaparken;) butun gun dolma sardim, yikarken bayagi hirpaladigim icin parcalanmis tokatlara giydirdim durdum onu es geciyorum kusum yapraklarla ama pideye bayildimmmm...

    By Blogger beste, at 13 Ekim 2011 21:10  

  • Oya Hnm,
    Bir gün sizinle tanışacağım ve tad perilerinden konuşacağız.
    Biliyor musunuz belki aynı periyle çalışıyor olabiliriz...
    Sevgiyle kalın

    Rumuz: Ben Heidi değilim Maria Antuanet hiçdeğilim

    By Anonymous Adsız, at 14 Ekim 2011 13:15  

  • Senin yapraklar da huysuz çıktı demek Beste ;) Basit gibi duruyor ama yaprağı sıcak suya basmak/haşlamak/yıkayıp sıkmak filan gibi işlemlerin ayarını tutturmak çok zor.
    ----------
    Ben kendi perime mutfağımda bir malikâne yaptım. Hiç bir yere gitmez, orada oturur öylece ve sadece beni bekler ;))

    By Blogger Oya Kayacan, at 15 Ekim 2011 12:17  

  • Ben bu yaz yapraklarımı Güdül'den topladım ellerimle. Mayhoşluğu pek güzel, üşenilmeyecek, bahçe sahibi ablanın telefonu da alındı, her sene gidip yerinden alınacak!

    By Blogger Narince, at 17 Ekim 2011 11:09  

  • Necla, taze yaprağı dondurucuda saklamayı beceremedim ben. Maydanoz gibi çürüyor :( Sen ne yapıyorsun? Tokat'tan getirttiğim yaprak, salamura haliyle çok dayanıklı oysa. Bir de kış sarmalarında salamura ekşisini/tadını seviyorum.

    By Blogger Oya Kayacan, at 17 Ekim 2011 11:55  

  • Adı "Uydur buydur çorbası" olamaz mı?

    By Blogger Sevgi Ackersonn, at 29 Kasım 2011 14:00  

  • Siz yaptığınızda öyle dersiniz Sevgi Hanım :)) Yoğurt terbiyeli yaprak çorbası benim tercihim.

    By Blogger Oya Kayacan, at 29 Kasım 2011 16:44  

Yorum Gönder

<< Home