Kedili Mutfaklar

Perşembe, Haziran 21, 2012

Dondurmam kaymak değil, yoğurt

O zamanlar

Adı c harfiyle başlardı da, neydi neydi ne?  Mahallemizin dondurmacısıydı. Omuzlarından, sağlam bir sırığa bağlı iki soğuk hava tertibatlı kova/fıçı sallanırdı.  Kovalar peştemallarla sarılmış olurdu, kundaklanmış gibi sanki.*  Yıllardan ellilerdi altmışlardı, bir zamanlardı...

Dondurması kaymaktı esasen, dondurmaaam kay-mak; aaası uzunca, kay ve mak kısacık heceler halinde.  Sonra günün meyvesini ekleyip bağırırdı.  Her güne bir meyve; ya vişne ya çilek ya limon.  "Çileeeeekli var kay-maklı var."  Külah külah yerdik yalaya yutkuna.  Bardak bardak yerdik, kaşıklaya kaşıklaya.


Bu zamanlar

"Ay çok üzgünüm.  Ah bu ne özensiz, biçimsiz bir görsel hele hele...," diyecek gibi oluyorum ama kazın ayağı öyle değil.  Kabahat çektiğim fotoğrafta değil yani.  Bu yaptığım şey her neyse böyle yenmemeli.  Gidilmeli, hani o mutfağa dair umulduk umulmadık edevat satan yerlerin birinden, silikon dondurma külahı kalıpları alınmalı önce.  Oluşturduğum şey dondurucudan iyice buz halinde çıkıyor çünkü, yalaya yalana tüketilecek çaresiz.

Çocuklara bayram, büyüklere çocuk havaları...

Çünküüü sevemiyorum bir türlü bu zamanların sanayileşmiş dondurmalarını. Çok yağlı geliyor, çok şekerli geliyor, çok boyalı geliyor, çok aromalı geliyor; çok ağır geliyor velhasıl.  


Yoğurt dondurması hazırlamak iki dakika bızt'a bakıyor.  Ananaslısını yaptım, taze ananastan; artık aklıma esen her meyveden yapar yapar yalarım.

Bızt aletime ananas, süzme yoğurt ve süzme bal  koyuyorum ve de bıııızzzzzztttttt.  Meyve taneleri ne kadar büyük olsun istiyorsanız o kadar az bızt. 


Dondurucudan çıkmış haliyle kaya gibi olan yoğurt dondurmamı açılsın diye buzdolabında bekletmeme rağmen, top dondurma aletiyle yerinden sökmek için hayli ter döktüm.  Derken kaşıklayıp bıçaklama hallerim başladı.

Asabım pes etti.

Koş Oya koş, o dediğin külahlardan bul.

Külah al Oya, külah al.

Dondurması yoğurt Oya...

---------- 

Bu yaz dondurmalarım pek sağlıklı olacak.  Balı yoğurdu ne kadar sağlıklıysa o oranda sağlıklı yani, anladınız siz.

Epicurious'da okuduğum Frozen Greek Yogurt'a da bakın. 

Dondurma hakkında neler neler    

7 Comments:

  • :)

    bence de böyle yenmemeli. külahınızı da kendiniz yaparsınız siz bence.

    By Blogger Jardzy, at 21 Haziran 2012 13:54  

  • Olmaz ki Jardzy. Bildiğimiz külahlardan diyorsan eğer, dondurucuda yaşatmazlar onları ;))

    By Blogger Oya Kayacan, at 21 Haziran 2012 14:04  

  • Annoya, çok sert oluyor. Bitmeyen zayıflama möaceralarımdan birinde diyetisyen önerisi ile denemiştim. Dondurunca bildiğim buz, dondurmasan su gibi... Hadi Annoya bul bi çaresini:))

    By Blogger Boncukçu, at 21 Haziran 2012 14:55  

  • Boncukçu,krem şanti ile karıştırılabilir ama diyete çare olmaz o zaman! Diyetten değil de, ağırlaştırmamak için böyle buz gibi yemeyi tercih ederim. Hani ucunda sopası olan, çocukların sevdiği şekil :))

    By Blogger Oya Kayacan, at 21 Haziran 2012 16:41  

  • Oya Hanım ben de çocuklarıma yapmıştım, kaya gibi olunca yemediler. Uğraştırıcı olduğu için benim yapmadığım :) ama sizin yapabileceğiniz teknik ise; zamanlama. Yani stoklu değil, yenecek kadar hazırlayıp, dondurucuda dondurma kıvamına gelecek kadar soğutup yenmesi. O zaman oluyor ama az hazırla, dondurucuda unutma, yenme zamanına denk getir gibi işler var :(

    By Blogger Unknown, at 14 Temmuz 2012 13:22  

  • Doğru diyorsun Melike. Biraz itina gösterirsem yenebilir kıvamda olur donuk yoğurdum. Sorbet için yaptığım gibi 10_15 dakikada bir dondurucudan çıkarıp karıştırmak da bir başka çözüm olabilir. Tabii yine hızlı tüketmek şart :(

    By Blogger Oya Kayacan, at 17 Temmuz 2012 11:12  

  • Ben de çok seviyorum bu dondurmayı. Farklı meyvelerle denerken birşey keşfettim. Meyve oranı ne kadar az olursa o kadar yumuşak oluyor. Örneğin benim favorim sadece limon kabuğu rendesi ve isteğe göre az limon suyu konulması. Limon kabuğuyla az kütle maksimum aroma garanti. Ne kadar yoğurt oranı fazla, meyve7su oranı az o kadar iyi

    By Anonymous Adsız, at 26 Şubat 2014 17:36  

Yorum Gönder

<< Home