Kedili Mutfaklar

Cumartesi, Ekim 08, 2005

Elma reçelim kıtır



Yine bizim elmalar bunlar tabii. “Aportman görevlisi” İsmail toplayıp dağıttı bu sefer hepimize. Artık azaldı ağaç üzerinde kalanlar ama yine aklıma elmalı bir iş düşecek olursa, ohoooo, bol bol yeter de artar. İrili ufaklı onbeş elmaydılar. Uzunca seyredildiler, kıyamama hallerimi yaşattılar bana. Sonra kabuklu halleriyle dörde kesilip koçanları alındı. Her dörtte bir dilim incecikten 15-20 dilime bölündü. Şekere bastım bıraktım birkaç saat. Ne çok su koyverdi. Demek artık elmayı da reçel marmelat falan yaparken önce suyunu koyverttirip sonra pişireceğim. Sonra da elektrikli ocağın birinci kademesinde bıraktım bir süre, daha daha sulandı. Karanfillerini, tarçın çubuklarını ilave ederek kaynattım. Göz göz halleri başlayınca limon suyu ve de iki üç tane dövülmüş sakız içine. Azıcık ağdalı, kıtır kıtır, güzel mi güzel. Huriye komşumun revani getirdiği tabağı da doldurdum hemen. Elma ağacımızı o da görüyor evinden. Göz hakkı.

4 Comments:

  • Ben buinu deneyecegim. Ne kadar seker diye sorsam? Recel konusunda bayagi bir tecrubesizim. Anneme dayamisim sirtimi yillarca, burada yanliz kalinca anladim kiymetini:)
    Simdiden tesekkurler, yazi ve kediler harika. O minik kopege de bayildim..

    By Blogger Hanife, at 10 Ekim 2005 02:47  

  • Şeker bir kilo da Hanife'ciğim, elmaların ne çektiği belli değil! Küçükçe bahçe elmaları işte. Yapaken başında dur. Reçellerin ne yapacağı belli olmuyor kaynarken, ilk seferlerinse hele. Bir de suyu az gelirse sıcak olarak azar azar ekle. Sevgiler...

    By Blogger Oya Kayacan, at 10 Ekim 2005 18:19  

  • Hemen deneyecegim, hazir bos vakit varken. Uamrim guzel olur. Onceki denemeler tam bir fiyaskoydu cunku:)
    Tesekkurler.

    By Blogger Hanife, at 10 Ekim 2005 23:15  

  • Enschede Havadisleri,annesinin çeşidi elma reçeli tarifini gönderir de be buraya aktarmaz mıyım. Teşekkürler Deniz

    3 kg. Yesil, cok sert elma (tercihen ham)
    2,5 kg toz seker
    1 kalip kirmizi nobet sekeri ( lohusa sekeri )
    10 adet karanfil
    8 adet mastika
    1 cay kasigi vanilya
    1 adet aspirin
    200 gr badem


    Yapilisi :

    Bademleri yikayip, tortusunu akittiktan sonra kaynamis, cok sicak suyun icinde 10 -15 dakika kadar birakalim, sonra suzgece alip, tek tek
    kabuklarini cikartalim, son bir kez sudan gecirip temiz kagit havlu uzerinde kurumaya birakalim. Kurumus bademleri kesme tahtasinda keskin bir bicakla uzunlamasina ortadan ikiye bolelim. ( Hemen hepsi daha sonra ortadan da ayrilarak her bir badem uzun uzun 4 parca haline geliyor )

    Elmalari yikayip kabuklarini soyalim, iri rendeyle rendeleyip recel tenceresine elma ve sekeri kat kat koyalim, ortasina da 1 kalip nobet sekerini
    yerlestirelim, atesi once kisik acip elmalarin suyunu salmasini bekleyelim, meyveyle sekeri karistirdiktan sonra atesi biraz arttirip, karistirarak
    kaynamaya basladiktan sonra yrim saat kadar pisirelim. Kaynama basladigindakaranfilleri katalim, pisirmenin son bes dakikasinda sakiz (mastika)
    tanelerini, aspirini ve vanilyayi ekleyip tekrar karistiralim. En sonunda kiyilmis bademleri de katarak bir tasim daha kaynatip atesi kapatalim, tencerenin uzerine
    temiz bir pecete kapatip sogumaya birakalim.

    Receli agzi genis, dibi kalin (tercihen bakir) bir tencerede, mutlaka tahta kasikla, hic basindan ayrilmadan, surekli karistirarak pisirmekte fayda var, cok su salan bir recel olmadigi icin kolaylikla dibini sarabilir, atesi fazla acip, sekeri yakmadan recelin seffaf rengini saglayabilirsiniz.

    Afiyet olsun.

    By Blogger Oya Kayacan, at 14 Ekim 2005 19:10  

Yorum Gönder

<< Home