Kedili Mutfaklar

Çarşamba, Aralık 07, 2005

Bana özel camii


Bu sabah aldığım bir haberle ruhumda güller açtı. Kadınlara özel camii girişimleri başlamış. Bu fevkalade haberi, nedense dün içimden çok gelerek fotoğrafladığım Üryanizade Nakkaş Baba Camii ile birleştirip sizlere acilen sunmak istedim. 1860'da Cemil Molla'nın yaptırdığı Üryanizade Mescidi ve 1889'da Üryanizade Ahmet Esat Efendi tarafından inşa ettirilen camii kanımca aynı yer. Etrafta bir başka üryana ait başkaca bir mescit ve camii olmadığına göre, bazı yanlış bilgiler dolaşıyor olmalı. Her neyse. Ben bu yere talibim. Hatta aşığım. Yalıdır, Kuzguncuk sahilindedir. Üstelik İstanbul'da denizi yüzülebilir, midyeleri yenilebilir temizlikte olan 78 noktadan biridir.

İsterim de isterim, Üryanizade sadece benim olsun isterim. Ben kadın değil miyim?

6 Comments:

  • Ben de bayılırım bu camiye, yanından her geçişimde "Acaba kadından imam olur mu, olursa imam olup, buraya atanma olasılığım kaçtır?" diye düşünürüm, inanır mısın?

    By Blogger Doruk, at 7 Aralık 2005 11:14  

  • Benim de sariyer adliyesinde bir, adliyenin hemen yanindaki camide ikii gozum vardi hep. Camiinin serefesinde cilingir sofrasi kuran kadin imam hos karsilanmayacagina gore ben adliyeyi tercih ederim, aksamci hakim hanim diye taninmaya raziyim.

    Ablam da cengelkoy muhtari olmak istiyor bak, o da guzel meslek.

    By Blogger Deniz, at 7 Aralık 2005 11:18  

  • Eh, kısmen ortak düşlerimiz var sayılır sevgili Burcu ve Deniz. Yalnız ben imam falan olamam. Hatipliğim maşallah
    bana yetiyor! Bu cami benim özelim olsun istiyorum. Kalabalık sevmediğimden yani...

    By Blogger Oya Kayacan, at 7 Aralık 2005 17:19  

  • Aaaah ah, kadınlara özel camii mevzuu iyi ki çıktı ortaya da, her kadının gönlünde kendine özel bir cami yattığı anlaşıldı! Peki İpek'çim, Sirkeci'dekini de sana alalım...
    Fasulyeli bulgurum afiyet şeker olsun. Ben de bayıldım doğrusu, öğünmek gibi olmasın ama :-))

    By Blogger Oya Kayacan, at 8 Aralık 2005 20:18  

  • Kuzguncuk'taki sözü edilen cami Üryanizade Mescid'idir.Dedem Şeyhülislam Üryanizade Ahmed Esad Efendi(1813,1889)tarafından yaptırtılmıştır.Mescid'i geçince sol tarafta yeşillikler içinde yer alan Beyaz Kuleli Köşk ise torunu Adliye Nazırı Üryanizade Cemil Molla'ya aittir.Adı Cemil Molla Köşküdür.Kuzguncuk'ta yine Üryanizade adını taşıyan bir sokak mevcuttur.Sokak adını Üryanizade ailesinden almaktadır.Bilgileri düzeltmek istedim.Dürin Ababay

    By Anonymous Adsız, at 9 Ağustos 2009 17:38  

  • Teşekkür ederim Dürin Hanım. Yanlış birşeyler olduğunu zaten belirte belirte yazmıştım. Biraz da yazının şakayla karışık olması beni mazur gösterebilir ;-) Aile bilgileri kullanan birinin doğruyu yazmasına sevindim.

    By Blogger Oya Kayacan, at 10 Ağustos 2009 10:24  

Yorum Gönder

<< Home