Kedili Mutfaklar

Pazar, Ocak 28, 2007

Elmalı ekşi palamut

Elmalı balık pişirmeyi akıl ettiğimde beyaz etli bir balıkla yapmayı düşünmüştüm doğrusu. Ama son anda, "Kalk da yap bakalım ne menem bir şey olacak?" dürtüsü var ya... Sarhoşum Azer'in Boğaz'da dolaştırdığı oltaya takılan mevsimin son palamutuna ekleyiverdim elmaları.

Ana malzemelerim iki Granny Smith'in orta dilimleri, iki yuvarlak dilimlenmiş soğan ve bir iri palamut. Bu malzemelere yardımcı yarım limon suyu ve eşit miktarda elma sirkesi, Mexican peppercorns*, renk için kırmızı çarliston, iki sap kereviz, deniz tuzu.

Dilimlenmiş palamutu şeklini bozmadan tepsiye yatırıp, mıncıklanmış soğanları dilimler arasına sokuşturdum. Üzerine sızma fısfıslayıp folyo ile sıkıca örterek 200 derecede yaklaşık yarım saat pişirdim fırında. Sonra folyoyu kaldırıp, koyverdiği suyundan bir kaç kez üzerinde dolaştırarak rengi değişene kadar tuttum yine 200 derecede.
Mavi tabak deniz gibiydi. Yüzdürdü ağızlara layık ekşili palamutu, mideye mideye doğru.
Yeşil Burgaz neydi peki?
Can simidi.

* Karışık renkli top biberler, kabuk ve çekirdek arnavut biber, karanfil, kekik ve istediğiniz her baharat birleşince Mexican peppercorns olmalı!

2 Comments:

  • Mine'si, Samandıra pul biberinin tadına baktığımı hatırlamıyorum:~) İstikbal sana göre değil bana göre parlak. Rol kapmaya çalışma lütfen!

    By Blogger Oya Kayacan, at 30 Ocak 2007 09:06  

  • Sn.Oya kardes Bir gün Kuzguncugu sitende resimlermisin eski ve yeni yüzü ile.Senin kaleminden güzel olacagina inaniyorum.Eski resimlerden pek bir sey bulamadim.
    Mesela bir gün de ciroz'un tarifini yapsan .Cok sey istiyorum degilmi.Kizma emi...
    Saygilar.

    By Blogger ERDIL, at 31 Ocak 2007 14:33  

Yorum Gönder

<< Home