Kedili Mutfaklar

Pazar, Ocak 25, 2009

Şahit bulsam muhallebi diyecektim ama...

... Annem Selma geldi puding dedi.

Tamam, uygulaması sizce zor. Dolap faresi hallerimle, birbirine uygun malzemelerimi dışarı çekip karıştırma durumlarımdayım çünkü. Sakız reçeli mesela bana hep getirilir. Nereden alındığını bilmem ki kalkıp al sakız reçelini koy muhallebine diyeyim veya bildiğim en yakın yer Çeşme. Aynı şey şu yoğun şekerli süt için geçerli. Condensed milk* oluyor galiba. Tenekelerde satılıyor ama bizim memlekette değil. Bir Rusya yolcusu buldunuz mu istiyorsunuz, getiriyor.

Gerisi kolay. Süt, krema, damla sakız ve irmik. Muhallebi yapmaya girişiyordum ki, neyle koyulaştıracağımı bilemedim. Mutfağın benden sorulmadığı zamanlar ne bitmiş tükenmiş farkında değilim tabii. Oysa bakkal dükkanı gibiyimdir, yok yoktur. İrmik vardı nitekim. Koydum gitti.
Her aşamada bızzzzztlıyorum. Onu kat bızzt, bunu koy bızzzt. Kaynasın gitsin.


Sakız reçeli ve teneke süt çok tatlı, başkaca şeker istemez. Üstleri kumkuat reçeli tanecikleri ve jölelenmiş suyuyla, nasıl kıydıysam, süslenir. Komşuların aşure kaplarına doldurulup geri götürülür.

Torunum Cancan'ım bir parmak tencere dibi yaladıktan sonra yün bebeklerinin yanına uzanıp güneşlenmeye başlar. Bu onun bir takdir şeklidir.

Misafir gelen Annem Selma, "Eline sağlık, çok güzel olmuş kızım," der.

Misafir gelen Ablam Hülya, "Güzel, güzel," diye baştan savar.

Misafir gelen Yeğen Aylin, tadına bakar bırakır.

O zaten yemeklerin sadece tadına bakar.

Sağlıklı yaşam meselesi!

Çilekli şerbet içindeki hali de benim meselem.


* şekerli konsantre süt

Sakıza dair başka yazılar bu bağlantıda:
http://kedilimutfaklar.blogspot.com/search?q=sak%C4%B1z+re%C3%A7eli

13 Comments:

  • goruntu guzel tadini bilemiycem en guzel taktiri torun yapmis zatenn elleiniz e saglik

    By Blogger lezzet sefasi, at 25 Ocak 2009 18:47  

  • Oya can eline sağlık, döktürmüşsün yine. Canımız çekti hafiften sonra bir ah çektik derinden. Bu tatlar yanımızda olaydı dedik içimizden. Sevgiyle

    By Blogger Pirate/Korsan, at 25 Ocak 2009 19:27  

  • Sakız reçelini Kadıköy Çarşıdaki Altınoluk dükkanında gördüğümü hatırlıyorum sanki.. Brezilya kurukahvecisinin sırasında, balıkçılara gelmeden.. çok güzel başka yerel ürünler, zeytin, peynir vb de var

    By Blogger Unknown, at 25 Ocak 2009 21:41  

  • o ne öyle,
    maraş dondurması gibi
    kıvamlı görünen...
    gözlerimiz doyurdun,
    Annoyam...

    By Blogger carpediem, at 26 Ocak 2009 10:21  

  • Oya'cığım,
    Tariflerine bayılmamak elde değil. Bunu herkes söylüyor. Ben başka konuda seni övmek istiyorum.
    Bütün fotoğraflarını -neredeyse hepsini- bir fotoğrafçı titizliği ve bir ressam gözüyle çekiyorsun. Hem de anladığım kadarıyla hiç te dikkat etmeden, öylesine, çabucak.
    Sende müthiş bir estetik göz var. Hele tencereye süt akıtırken çektiğin fotoğraf sanki ünlü bir ressamın soyut bir kompozisyonu gibi. Kalp tabak içindeki muhallebi de öyle.
    Bu konuda da uzmanlığını kabul etmek gerekir diyorum ben.
    Gönlüne sağlık.

    By Blogger ulku, at 26 Ocak 2009 10:57  

  • ANNOYACIM, HANI 2 AY ONCE ANNEM ISTANBUL A GELMISTIDE GORUSEMEMISTINIZ YA, ISTE O ZAMAN ANNEM BURADA FAITH CLUB UYELERINE LOKUM ALMAK ICIN HACI BEKIR(KADIKOY) E GITMIS VE KASADA PARA ODERKEN NE GORSUN!? SAKIZ RECELI.. SENIN SAYFADA OKUYANA KADAR HIC DUYMAMIS SAKIZ RECELINI, TABII SENIN KULAKLARINI CINLATARAK ALMIS 1 KAVANOZ (ZATEN SON KAVANOZMUS), AMA GELECEK TEKRAR DEMISLER... EVE GETIRDIGINDE BENDE BAKTIM TADINA AMA PEK BEGENMEDIM, ZATEN ANNEM BANA DA HERSEYI TATTIRIYOR AMA SIZLERIN YEDIGI SEYLERI PEK SEVEMEDIM... ANNEMLER HER PAZAR KAHVALTISINDA BAYILA BAYILA YIYIYORLAR (TABII BITMESIN DIYE AZAR AZAR)GALIBA BU MUHALLIBIMSI PUDING TEN ANNEMDE YAPACAAAAAK VE SENIN KULAKLARINI CINLATA CINLATA YIYECEEEEEK.... ANNEM OYLE DIOOOOO.... SENI VE CANACN I COK OPUYOOOOO,SEVGILER BIZDEN SIZE...BACAKSIZ VE KARDESLERI

    By Anonymous Adsız, at 26 Ocak 2009 21:31  

  • YAZIMI SONUNA SAKIZLI REÇEL YAZILARIMIN BAĞLANTISINI EKLEDİM. KEYİFLE OKUYUN.
    ----------
    Tadı çok güzel Lezzet Sefası. Yoğun lezzet sevenlere... Torunum Cancan'ın da dili değince hele.
    ----------
    Bu gırtlak nameleri yayınlamanın ağır günahını nasıl ödeyeceğim bakalım ;~~} Cancan'ımla öpüyoruz sizi sevgili Hakan ve Korsan.
    ----------
    Adres verenlerin çok olsun Ayşegül. Aslına bakarsan bu sakız reçeli bir göze çarpıp bir kaybolanlardan. Yunan menşeli diğer reçeller de mesela(ceviz ve şamfıstık özellikle çok güzel), onlar da öyle, bir var bir yok.
    ----------
    İyi benzetme Dilara'cığım. Yukarıda da dedim ya 'yoğun lezzet' diye, o kıvamı demek istedim işte.
    ----------
    Ülkü'cüğüm göz ve el maharetlerim çok ama uzmanlaşmamış ne yazık ki. Keşke.
    ----------
    Sevgili Oya Abla ve Bacaksız Ailesi... Şu görüşememek olayı yüreğimizi acıtıyor valla. Annoya'mın dört duvar arasına saklanma zamanlarıydı. Evin düzeni değişiyordu bir yandan; O çok uf oluyor, ameliyat konusunda kararsız kalıyor ağlayıp duruyordu. Biz affedin olur mu? Bi daaaa seneye mi? Bacaksız da gelir mi?
    Adres için teşekkür ederiz.

    By Blogger Oya Kayacan, at 27 Ocak 2009 09:26  

  • SEVGILI OYACIGIM, BAK SIMDI BACAKSIZA COK KIZDIM, SANKI SITEM EDER GIBI YAZMISTA SEN YALNIS ANLAMISSIN GALIBA... TABII KI SENI COK IYI ANLADIM, YOKSA O ZAMANDA DEDIGIM GIBI VALLA KAPINDA YATAR (EVIN YERINI TAM DA BILMIYORUM ARTIK HER BIR GECEMI OLABILECEK APARTMANLARDAN BIRININ KAPISINDA GECIRIRDIM HERHALDE)YINE SENINLE TANISIRDIM (SAPIGINMI OLDUM NE?)AFFEDILECEK HICBIR SEY YOK INAN BANA, HEM BIZ SENI COK SEVIYORUZ TAMAM MI?
    OYA

    By Anonymous Adsız, at 27 Ocak 2009 16:45  

  • OYACIGIM, KIZDIM YA SORULARINI ES GECMISIM KUSURA BAKMA. UMARIM SENEYE GELEBILIRIM AMA SIMDILIK BEBISLERIMI GETIRME SANSIM YOK, AMA BIRKACYIL SONRA KESIN DONUSTE MUTLAKA BENIMLE GELECEKLER. ASLINDA TURKIYE YE GELIRKEN BACAKSIZ I GETIRMEYI COK ISTIYORUM DA EVIN YA DA BAHCENIN DISINA CIKTIGI ANDA ACAIP STRES OLUYOR VE KOCA KIZ OLDU HALA ALTINA KACIRIYOR, SIRF BU YUZDEN ODUM PATLIYOR HASTALANACAK TA VETERINERE GOTURMEK ZORUNDA KALACAGIM DIYE... ISTE BOYLE,
    SEVGILER TEKRAR
    OYA

    By Anonymous Adsız, at 27 Ocak 2009 16:54  

  • Okuyamadığım yazıları bir çırpıda okudum.Ayaklanıp yürüyüşlere gidişine refakat ettim.Daha hızlı ve acısız-ağrısız günlere yürüyüşlerde de birlikte olmak dileğiyle,o lezzetlerden bir kaşık kaptım.

    Sevgiyle

    By Blogger Ece, at 27 Ocak 2009 23:56  

  • Kızma çocuğa, doğru yazmış... Oya'cığım, benim Cancan da stres kedisi. Sokak korkusu, yabancı korkusu, ne ararsan var. Kesin dönüş lafının altında ne yatıyor bilmiyorum, mecburi hizmet mi yapıyorsun ;~} Neyse ailece dönüşünüz o gün olacak galiba. Bekleriz!
    ----------
    Dönüşün keyifli olmuş. Sevgiler Ece'ciğim.

    By Blogger Oya Kayacan, at 29 Ocak 2009 12:10  

  • mmmm çok lezzetli bir sayfa...
    Sevgiler...

    By Blogger geçkalmadımki, at 29 Ocak 2009 23:48  

  • Hayır, hiç geç değil, hoşgeldin.

    By Blogger Oya Kayacan, at 30 Ocak 2009 12:02  

Yorum Gönder

<< Home