Kedili Mutfaklar

Salı, Nisan 14, 2009

Pilav biiir, pilav ikiiii; çalakaşık bahar

Aile mutfaklarımızın sınırlarından içeri sokulmuşluğu hiç yoktur. Doğrusunu isterseniz düne kadar duymuşluğum da yoktu. Farz-ı mahâl duysaydım, burun kıvırıp pis pis sırıtmış olacağımdan da eminim.

Büyük söylemeyeceksin.

Kavanozun dibinde kalmış bir bardak kadar baldo, elimde köfte şekline dönüşmeyi bekleyen 400 gram kıyma, mutfaktaki ileri geri hareketlerime başlamaya tam başlayacakken...

Uzun lafın kısası kıymalı pilav yaptım, çıktım işin içinden. Sızmada kavurdum pirincimi. Kıyma da katıldı pirince, rengi dönene kadar birlikte çevirip kapattık sıkıca tepesini. O arada suyunu salan kıymada pirinçler şişmeye başladı tabii ve de çekti o suyu.

Artık içine acı yeşil biberler doğramak mı istersiniz, bol bol taze soğanlar diş diş sarmısaklar mı, maydanozdu dereotuydu naneydi yeşil yeşil yapraklar mı? Ben hepsini istedim. İri çekilmiş renkli biber, tuz ve elimde tozu olan nefis kokulu kişniş de istedim. Biberlerle soğanları doğrayınca, pirinçleri örtmeyecek kadar sıcak su ekleyip pilavı yaptım. Göz göz olma faslında yeşillikleri doğradım ve demledim tabii altını kapatıp.

Çalakaşık biiir.

O günde canımın bulgur çekme haliymiş demek ki. Ne edersem ederim diyerekten yıkamış koymuşum ocağın kenarına. İncecik jülyenlenmiş fasulyelerimi de kavuruyorum o arada nedense, soğansız filan, hafif sızmada öylece...

Derken gelsinler bana. Dünkü kıymalı pilavda da geldikleri gibi. Bir sazla iki kuşu şakıtmanın vereceği keyifle kat sen bulguru da fasulyelere. Devam et kavurmaya. Sonra ver biraz suyu sıcak olsun... Kat ağzına layık taze soğandı, sarmısaktı ve de yine olağan yeşilliklerdi bızztlanmış halde, incecikten az kaba.

İspanyol sızmam var, kullanıyorum ama öyle oley oley bağırışmıyorum ne yalan. Bin yaşasınlar benim yağcı dostlarım Edremitli Çiğdem'im ve Şirinceli Candan'ım. Sızma mı dedin, olacaksa onlardan olacak.

Kemal Kükrer manyağı da oldum arada, ekşiticilerimi Kemal Bey marka kullanıyorum. Vallahi kükretiyor adamı. Güzel demek istiyorum yani...

Bu bulgura erik ekşili sosu pek de yakıştı.

Çalakaşık ikiiii.

Bahar işte.

11 Comments:

  • Bahar şarkısı gibi tatlar...
    Bende bugünlerde sanki ne varsa yeşil olan yemek istiyorum... Bahar geldi ya herhalde bundandır bu garip halim diyorum. Ve bi kaşık kıymalı baldodan, bir kaşık da fasulyeli bulgurdan alıyoum izninle Annoyacğım..
    Afiyet olsun, ellerin dert görmesin..

    By Blogger esintiler..., at 14 Nisan 2009 11:51  

  • valla sana bakıp,
    ne kadar ot bulursam,
    kullanıyorum.
    turşuydu,pilava koymaktı,salataya doğramaktı,artık elimden ne gelirse Annoyam...

    By Blogger beyaz gelincik, at 14 Nisan 2009 13:24  

  • Bir sanat tir ye mek yapmak.ruhunu vericeksin,hayalindeki tadi yansitacaksin,evdeki malzemeyi deyenrlendireceksin.Herkezede beyendireceksinn .Keyfini cikara cikarada yersen .bu is bence sanat oluyor.Ellerinize saglik SIZ BIR SANATCISINIZ .(yag yaktigimi dusunmeyin burdan oyle gordum ben)

    By Blogger lezzet sefasi, at 14 Nisan 2009 16:09  

  • Vallahi herbişeyli pilav yaptımdı ama kıymalısı aklıma gelmemişti :))

    By Blogger Nenoni, at 14 Nisan 2009 19:57  

  • Kiymali pilav hmmm. Nedense sarma ve dolma disinda pilava kiyma karistirilmaz gibi kati kurallarim mi var ne :) Ama bulgura her sey yakisiyor. Fasulye'de eminim yakismistir. Ellerine saglik. Turkiye'den gelirken kemal kukrer nar eksisi getirmistim. Gercekten cok lezzetli. Simdi esim gidiyor Tr'ye ona siparis vereyim bitirdik haliyle nar eksisini :) Baska ne tavsiye edersin Kukrer'den?

    By Blogger ycurl, at 14 Nisan 2009 21:18  

  • Ben de garip hallerdeyim Şirin. Neresinden baksan tuhaf bir bahar. İlk defa erguvan çiçeklerinin çıtırtılarını gözyaşlarım buğuluyor. Bahardan gayri garip hallerimiz var, saklamayalım birbirimizden...
    ----------
    Harikasın Dilara'cığım. Senin ellerin marifetlidir, her şeyi yakıştırırsın.
    ----------
    Lezzet Sefası, bu övgüler bana biraz büyük geliyor sanki. Çok da sevindiriyor ama, akıllarına böylesine güzel yerleştiğim uzaktan dostlarım da olduğu için. Sağol.
    ----------
    Nenoni yaaa, vallahi bu kıymalı pilavı bilmemek bana, kendi adıma çok tuhaf geldi. Bir aratıyorsun internette binlercesi yapılmış bugüne kadar, daaaa biz neredeymişiz Allah aşkına?
    ----------
    Curly'ciğim eveeet işte aynen o kurallara riayet etmiş olan ben, bir pişirdim ki, çok güzel valla. Kural mural tanımam kardeşim, artık denk geldiğinde yapar yerim!
    Kükrer bir iki yıldır çarpıyor gözüme, dağıtım ağını yeni genişletti sanırım, yeni yeni yayıldı marketlere. Sirke pek sevmezdim, bana sirkeyi de sevdiriyor yavaş yavaş. Deneme hallerim var şimdilik. Her çeşidi her zaman her çeşit raflarda görünmüyor. Bulduğumu alıyorum. Ballı elma, hurma sirkeleri var. Elma sirkesi çok keskin ama turşu gibi yaptığım şeylere çok yakışıyor. Nar ekşisi ve nar sosu ayrı ayrı iki lezzet. Hiç almadığım acı biber ve sarmısak soslarını da denemek istiyorum. Mutfak sevenlere vaha gibi bu marka, "Daha önceleri neredeydiniz?" demek geliyor içimden.

    By Blogger Oya Kayacan, at 15 Nisan 2009 12:11  

  • bende çok severim farklı tatlar ellerıne saglık

    By Blogger lemaninignesinden, at 15 Nisan 2009 14:17  

  • İğne oyaların muhteşem Leman. El emeği göz nuru diye buna derler işte.

    By Blogger Oya Kayacan, at 16 Nisan 2009 09:23  

  • Oyacığım seni okuya okuya kendimi sen farzedip, mutfakta hiç yapmadığım (aslında meraklısı da olmadığım) çılgınlıklara soyunmaya başladım. Dün akşam mesela, ansızın gelen bir yaratıcılık krizi gibiydi: mutfakta kendimi senmişim gibi hissederek şu cüretkar yemeği yarattım: mantarlı, meksika fasulyeli,arpa şehriyeli ıspanak!!! sarmısak ve zeytinyağında pişirilmiş... Eşim bayıldığını söyledi, ki onun bir yemeği beğenmesi önemli bi şeydir. Ben de o sebeple, buradan gururla haber veriyorum sana:))) belki sen de denersin

    By Blogger Basak, at 17 Nisan 2009 09:47  

  • On üzerinden on Başak'çığım. Zaten kendini mutfakta 'ben' moduna almana kafadan beş ;-) Zordur bilirim ama bunu başaranlarla iftihar ediyorum! Sen de 'meraklısı değilim' demene rağmen pek yaman çıktın. Ellerine sağlık, bir kutu Meksika fasulyesi supermarket alışverişine eklenecektir...

    By Blogger Oya Kayacan, at 17 Nisan 2009 10:06  

  • işte benim durumum da "istemem yan cebime koy hesabı":))) (meraklısı değilim hesapta ama burayı okuya okuya iyice gaza geldim, meraklısı oldum zahir:)))

    By Blogger Basak, at 17 Nisan 2009 10:33  

Yorum Gönder

Links to this post:

Bağlantı Oluştur

<< Home