Kedili Mutfaklar

Cumartesi, Haziran 13, 2009

Fesleğenli işkembe sosunda paccheri fırın

“Bu kadar da olmaz ki, şaheserlerin ayyuka çıktı,” diyenler şöyle sağıma gelsin. Solumda hepbir ağızdan ve ağız dolusu, “Yok artık çüş, olmaz bu kadar,” diye beni kınayanlar birikecek. Cancan, daha işin başından itibaren solumda duruyor. Bakışları taciz edici olduğu kadar yüreklendirici.

Olayın start noktasında dondurucuda duran sosis şeklinde paketlenmiş işkembe var ve de gözüme fena batıyor. Ne hayli başarılı Haziran sıcağı, ne de gözleri faltaşı benimle karnını doyurmayı düşleyen Cancan sorun oluyor. Sıcağı altetmeye klima, kışlık işkembeyi yazlık yapmaya da benim yeteneğim çalışacak. Cancan güzelime kuru mamasına ek pirzolacık verilecek.

Hallettik mi işin münasebetsiz kısımlarını? Geldik mi işkembeyi kübradan müthiş bir yemek atmaya.


Yarım paket Barilla Paccheri haşlamalı çünkü evde en kalın ve özlü makarna çeşidim o. Kalın çeşitler fırınlanmaya daha müsait oluyorlar ya. Sosis işkembe az suyla ısıtılarak çözülmeli. Fazladan bir muamele gerektirmiyor, zaten tuzlu biberli ve iyice pişmiş. Bir pazar demeti fesleğen, yarım limon ve ciddi miktarda sarmısak dişleriyle bızzzztlanmalı. Bıztlanan fesleğen çözülen işkembeye katılıp bir taşım sonra altı kapatılmalı.

Fırın kabına delikli kepçeyle alınan paccheriler yerleştirilmeli önce. İçinde haşlandıkları suya kırmızı çarliston atılmalı bir veya iki tane, altı açık vaziyette azıcık yumuşamaya bırakılmalı.

Efendiiiiim şiimdiii paccherilerin üzerine fesleğenli işkembe dökülecek. Biberleri dilimleyip soyuldukları kadar soyup gerisini boşvererek işkembe sosun üzeri süslenecek. Paccheri ve biber haşlanmış sudan makarnaların içine de sekiz on kaşık katılacak, sızması eklenecek. Servis anında herkesin dilediği kadar faydalanacağı parmesandan bir miktar da şimdi çentilecek.

Ver fırına, kızarana bozarana kadar kalsın içerde.

Kapı çalınacak. Gelenler burunlarına dayanan fırında fesleğenli parmesanlı işkembe kokusu üzerine sağımda veya solumda yer alacaklar.

Bir miktarını gizli gizli buzdolabına sakladığım fesleğen sostan, pişmişinin yanı sıra taze fesleğen ve sarmısak lezzetlerine de varmak üzere tabaklara serpilecek.

Sonra tabaklar boşalıp tekrar dolacak.

Buzzz gibi beyaz şarap kadehlere dolup boşalacak

Herkes sağa sağa doğru geçecek.

Solda sadece Cancan kalacak.

7 Comments:

  • bu bu nedir bu?:)annoyacım size 3 michelin yıldızı vermek lazım!

    By Blogger Nes london-ist, at 13 Haziran 2009 23:04  

  • Tevazu göstermeyeceksin, aldım gitti Neslosh ;-)

    By Blogger Oya Kayacan, at 14 Haziran 2009 11:46  

  • Dolaptaki fesleğenli sosta kaldı benim aklım :)
    çok hoş..
    sevgiler

    By Blogger bir demet feslegen, at 14 Haziran 2009 12:01  

  • Aklın kalmasın Eda, o da yerini buldu. Soyulmuş sirkelenmiş iki kırmızı çarliston üzerine yemyeşil dekor ve lezzet olarak... Azıcık yumuşatmıştık hani biberleri, ben o ara üç biberi atmıştım suya yumuşatmak için. Sonra birini yemeğime süs yaptım, kalan iki taneyi folyoya sarıp paccheri kızarırken yanında fırına attım. Biberler işte o biberler! Yerken üzerine sızma da gezdirilsin lütfen.

    By Blogger Oya Kayacan, at 15 Haziran 2009 10:44  

  • Oya'cığım,nlye tariflerini kitap yapmıyorsun diyenlere katılıyorum. Çünkü sen bir yazarsın. Yemek tarifleri şöyle olur. Malzeme: ıvır,zıvır vs. Yapılışı:şunu kat,bunu yap,pişir,dök.afiyet olsun. Olsun, görürsem söylerim.

    Ama senin yazıların olağanüstü. Sanki; yaşam tarzın,hayat görüşün, birikimlerin,hayata bakışın, gerçekten satır aralarında seni ele veriyor. Ve yemek tarifin, aynı zamanda zevkle okunan bir yazıya dönüşüyor. Sen bir sihirbazsın. Öyle sanıyorum, eline aldığın
    her işe böyle bir derinlik katıyorsun. Çok konuştum, yorumcu dostların kusura bakmazlar umarım.
    Sevgiler sana ve Cancan'a.

    By Blogger ulku, at 16 Haziran 2009 09:22  

  • Ülkü'cüğüüüüüm :~)

    By Blogger Oya Kayacan, at 17 Haziran 2009 10:25  

  • Süper valla...elinize sağlık...Blog adı daha da süpermiş..

    By Anonymous Yemek Oyunları, at 26 Haziran 2009 18:40  

Yorum Gönder

<< Home