Kedili Mutfaklar

Pazar, Mart 02, 2008

Kıymalı lahana turşusuyla şehriye pilavı

Çooook eski günlerden birinde, İstiklal Caddesi'nde bir dükkan. Dükkanın içinde bir ben, başka da kimse yok. Hani tam "Alooooo, kimse yok muuuu?" diye bağırılacak zaman. Bağırmıyorum ama, "Sess, sessss birkiyüç birkiyüç," diye kısık kısık söyleniyorum. Yukarıdan ses veriliyor, şükür, "Buyur gel üst kattayım."

Yukarı katta adamın biri, önünde sefertasının tası, karnını doyurmakta. Bir de güzel kokuyor ki yediği, haliyle gözüm üstünde. Buyur ediliyorum neyse ki. Hayatımda ilk duyduğum, gördüğüm ve yediğim zaman o oluyor işte fasulye turşusu kızartmasını, yumurtalı. Bırakın kızartmasını, fasulye turşusu yapıldığını da ilk duyuşum üstelik. Asri Turşucu bile denememişti belki de o devirde, fasulyeden turşu yapmayı.

Üzerinden yıllar geçmişti. Günlerden bir gün bizim Cide'li Firdevs the Fifi'nin köyünden gelen fasulye turşusuyla yeniden aklıma düştüydü o dükkandaki o adam. Bir güzel bulgur pilavı pişirmiştim, fasulye turşusu kavurmasıyla. *

O gün bugündür aklımın köşesinde durur hep turşu kavurmak. Kıymalı lahana turşusu kavurmasını da işte o köşeden çıkarıp şehriye pilavı üzerinde yemeyi denedim. Urfa'nın acı mı acı biber salçasının tadı da eklenince öyle güzel oldu ki.

Olsa da yine yesem.


* http://kedilimutfaklar.blogspot.com/2005/12/bulguru-kaynatrlar.html

5 Comments:

  • Turşu kavurması karadenizde pek makbuldür, üzerine de yumurta :) Yemeyene garip geliyordur ama gerçekten nefis oluyor.

    By Blogger Boncukçu, at 6 Mart 2008 17:01  

  • 3w444440qw0 bunları Cancan laptopun üzerinden yürüyerek yazdı. Belki Karadeniz'e şifreli bir mesajdır diye silmedim Boncukçu. Hani ben unuttum ya yazıda selam etmeye Karadeniz'e. Beni kınıyor mu ne?
    Turşu kavurmasını duymayan çok insan var. Duyanlar da yapmaz bizim buralarda. Her yörenin damak tadı başka. Ben oradan buradan mutfağımı çeşitlendirmeye çok meraklıyım malum. Sahi kıymalısını da yaparlar mı acaba? Çok lezzetli oldu daaa. Benden de kıymalı kavurma ile selam olsun Karadeniz'e...

    By Blogger Oya Kayacan, at 7 Mart 2008 09:43  

  • Bu yorum yazar tarafından silindi.

    By Blogger Şirin, at 8 Mart 2008 10:29  

  • Benimde fasulye turşu kavurması ile tanışmam ilginç olmuştu Annoyam... Rizeli bir eve konuk olmuştum... Dediler fasulya turşusu kavurup yiyelim... "Aman dedim... o da ne?" Ortaya sini içinde geldi.. Ben koket koket yan çiziyorum yememe de yemem diye... Sonra "ayıp oluyor artık, kırmayayım insanları" dedim... Ucundan bi bakayım... Çaktırmadan gidip çıkartırım dedim... Sonra tabi olan oldu... Sofradaki herkesi yana itip başladım daha yok mu demeye:))) Aman nasıl bir aşktır bu fasulye aşkım anlatamam...Buldum mu götürürüm o günden beri.. Kimse elimden önümden alamaz... Aman derler ya bi yiyen bi yemeyen pişman... Tanrı kimseyi fasulye turşusuz ve aşksız bırkamasın Annoyam!
    Kadınlar günün de kutlu olsun bu arada... Özellikle Selma Anne'nin ellerinden öperim böylesi anlamlı bir günde ki senin gibi bir insan doğurduğu için!Her kadın bir "sen" doğursaydı dünya herhalde cennet olurdu..

    By Blogger Şirin, at 8 Mart 2008 10:34  

  • Şirin'ciğim, herkes denemeli diyeceğim ama, işte sana bana olduğu gibi 'meğer ki rastgele' bir yerde yakalamak gerek bu fasulye turşusu kavurmasını. Duyanlar da burun kıvırır yapmazlar çünkü, eminim. Belki de bizim blog ailemizden yayılır çevreye! Bir işe yarıyoruzdur elbet canııım.
    Yine ne keyif verici sözcükler sıralamışsın. Annem Selma'ya da ulaştı sözlerin. Eksik olma, olur mu!

    By Blogger Oya Kayacan, at 9 Mart 2008 18:29  

Yorum Gönder

<< Home