(Bu fotoğraf tıklanır. Tıklandığında hattâ, daha da lezzetli olacaktır.)Pırasa ekşili yenir. Pırasaya ille de reva görülen ekşi limon ekşisidir. Ben, limona olan aşkımı öldürseler inkâr edemem ama başka ekşilere gönül kaydırmadan da edemem.
Bulgurlu pırasayı ilk yapışım değil tabii. Ama ben hangi yemeğin tadını iki kere aynı yapmışım ki? Üstelik hep söylerim ya, neden yapayım? Mutfak denen yer yaratıcılıklara sonsuz açık. İçine girdiğim zaman modacı gibiyim sanki. Tasarlayıp hazırladığım veya anında aklıma düşüp de uyguladığım yemekler de o günün modası.
Pırasalarım incecik kalem modeli olanlardan. Kalınlarını sevmiyorum zaten. Taze soğan gibilerini gördüm mü alırım. Yabancı pazarcılardan alışveriş etmem pek. Ettiğim zamanlar tahtanın bir yanından pazarcı söylenir, diğer tarafından ben. Neyse ki İcadiye'nin yıllardır tahta sahibi pazarcıları huysuzluklarımı gençliğimden beri takipte olduklarından
huysuz ihtiyar'a çıkarmazlar adımı. Hattâ yeni pazarcılara takdim şeklim vardır, "Ablamıza iyi bakacaksın, seçecek..."
Pazar yerlerinde zordur bu mertebeye erişmek. Tek çaresi enayi gibi durmaktan geçer. Kaç para diye sormazsın. Ne derlerse verirsin. Hattâ üç beş fazlasını teklif eder, pazar yerlerinde olmayacak kadar çok elleme ve uzun boylu seçme hareketleri gerçekleştirebilirsin.
Almayı öğrendik neyse! Orta yerinden katlettirmeden, ince uzun endamlarıyla eve de getirdik.
Bu sefer incecikten çentelim onları. İçine bir havuç rendeleyip sızmada çevirmeye başlayalım, taa ki rengi değişene kadar.
Şimdi sıra, bir ara pırasa köftesi yapmak için malzeme ayırmaya geldi. Pazardan alışveriş etmenin bir beter tarafı da hakimiyetsizlik. Ne kendine hakim olabiliyorsun ne de pazarcı esnafa. Doluyor torbalar ki en az birer ikişer kilo. İşte bu durumda, derin dondurucuda ikinci yemek olanakları artıyor.
Köfteliği ayırdıktan sonra kırmızı bir çarliyi çekirdekleri alınmış olarak doğradık pırasanın içine. Sarmısaksız yemek yapmayalım, sarmısak da koyalım. Derken tatlandırıcılara geçelim. Taze çekilmiş karabiber, deniz tuzu ve şeker mutlaka olsun. Karışık kuru otlar koydum,
Italian Seasoning dediklerinden. Bu ilaveler hep yemeğin tadını bir daha erişilmez yapacak olan lezzetler oluyor benim mutfağımda. Siz benimsediğiniz tatlarla her zaman aynı lezzeti elde etmekte serbestsiniz tabii.
...ve deeee bir avuç iri bulgur atarak suyunu ilave edelim, pişsin.
Kapari, çok bol kapari...,
maydanoz/dereotu, yarım demet maydanoz/dereotu...,
...kattık, kapattık ateşi.
Pırasa pırasa olmaktan çıktı.
"Bu ne buuuu?" dedirtti kendine.
Çok konuştum.
Çok becerikliyim maşallah, n'aaapiiiim?